Chmelová šišticeČeleď: Konopovité – Cannabaceae
Sbíraná droga: šištice – Strobili lupuli, chmelové žlázky – Glandulae lupuli (lupulin)

Původ a výskyt:
Chmel je pravotočivě oplétavá dvoudomá liána. Je rozšířen po celé Evropě. U nás se pěstuje na chmelnicích, které jsou zakládány v teplejších oblastech.
Pro léčebné účely lze použít pouze chmel, který nebyl chemicky ošetřen.

ChmelČas a způsob sběru:
Chmelové hlávky dozrávají koncem srpna a začátkem září. Při česání mohou u citlivých lidí vyvolat alergickou vyrážku nebo oční zánět. Suší se teplotou do 40 °C. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají z usušených šištic. Chmel se uchovává v papírových nebo v jutových pytlích.

Nejdůležitější obsahové složky:
Šištice obsahují hlavně pryskyřici s hořčinami (humulon, lupulon), třísloviny a silici. Lupulin obsahuje silici, pryskyřici s hořčinami, třísloviny a cholin.

Praktické využití:
Vnitřně se často využívá jako se­dativum, stomachikum a a­na­frodisiakum. Droga se pro své mírně narkotické vlastnosti používá při nespavosti, neurózách a hysterii. Dále působí močopudně, zmírňuje prostatické potíže, tiší křeče, povzbuzuje chuť k jídlu, uklidňuje klimakterické potíže a pohlavní podráždění. Má fytoncidní vlastnosti. Droga je součástí některých čajových směsí.

Způsob aplikace:
1 čajová lžička rozdrcených šištic se přelije šálkem vařící vody a nechá se 10 minut louhovat. Nápoj se pije vlažný večer před spaním.

z knihy Příroda léčí vydané nakladatelstvím Granit

Vademecum zdraví Jaro/Léto 2010