Klinické pokusy ukázaly, že tzv. „císařský čaj“ tedy pu-erh je skvělým pomocníkem při boji s nadváhou. Nejde jen o osvěžující nápoj, tradiční čínská medicína jej už staletí používá jako léčivo. Je ideálním doplňkem při redukčních dietách a očistných kůrách. Redukuje hladinu cholesterolu a pomáhá odbourávat alkohol v krvi. Jde vlastně o druh zeleného čaje, jehož zpracování mu zajišťuje dokonce i antibiotické účinky. Posiluje imunitní systém a některé zdroje mluví také o tom, že působí antidepresivně. Tento druh čaje byl už za doby starých čínských dynastií považován za jeden z těch nejlepších a pravidelně se objevoval mezi pochutinami na císařském dvoře, odtud jeho jméno. Podle pravidel dvora jej mohli konzumovat jen čínští císaři a běžným smrtelníkům byl zapovězen. Jeho dohledatelná historie sahá až k začátku našeho letopočtu.

(iso)

Vademecum zdraví Jaro 2009