Bolesti žaludkuPříjem potravy patří k základním lidským instinktům i radostem. Bohužel, ne vždy se obejde bez problémů. Podrážděný nebo „zkažený“ žaludek poznal na vlastní kůži snad každý. Bolesti břicha a nepříjemné pocity v oblasti žaludku patří k nejčastějším steskům, které přivádějí pacienty do lékařských ordinací. Bez nadsázky se jedná o jednu z tzv. civilizačních chorob.

Žaludek – továrna na živiny
Žaludek je část trávicí trubice navazující na jícen. Je uložen v levé horní polovině břicha, částečně ukryt pod žebry. Svým tvarem připomíná vak. Obdobně se i chová. Kromě shromažďování potravy má však ještě několik dalších důležitých funkcí. K těm hlavním patří natrávení rozmělněné stravy pomocí kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Stahováním a povolováním svalů ve stěně žaludku se jeho obsah mísí s trávicími šťávami. Vzniká trávenina, která se posunuje dále do dvanáctníku a tenkého střeva. Celý proces je ovládán hormonálně a tzv. vegetativními nervy.

Příčiny bolestí žaludku
Bezproblémové trávení potravy a získávání živin jsou zajištěny dokonalou souhrou všech mechanismů a jejich řídících prvků. V určitých situacích se může stát, že soukolí „zaskřípe“. Jedním z hlavních příznaků takové poruchy jsou bolesti břicha. Mohou být krátkodobé nebo trvalé. Mohou se projevovat jako píchání nebo křeče. Mohou postihovat celé břicho nebo jen jeho určité části. Podle příčin vzniku se objevují ráno nebo večer, před jídlem nebo po něm. Bolesti v některých vážnějších případech provází zvýšená teplota, zvracení nebo průjem. Bolesti mohou mít různý původ. Jejich příčinou je často rychlé zvětšení některého z orgánů uložených v dutině břišní. V případě žaludku se může jednat o prosté nepříjemné pocity po přejedení. Na druhou stranu to ale může být i varovný příznak provázející zánět, vředovou chorobu nebo nádorové onemocnění. Bolesti břicha nelze podceňovat. Za nepříjemné pocity v oblasti žaludku nejčastěji nese odpovědnost dietní chyba, orgánová neuróza nebo žaludeční vřed.
Žaludeční obtíže nemusí nutně vyvolávat jen zkažená strava. V některých případech jsou původcem jídla dobrá a nezávadná, ale špatně kombinovaná. Vzájemným působením dochází ke kvašení místo trávení. Asi nikoho by nenapadlo zapíjet čerstvě natrhané třešně mlékem. Některé kombinace však vypadají na první pohled nevinně, a přesto mohou pěkně potrápit. Vždy záleží i na individuální snášenlivosti strávníka. Zajímavým faktem je, že proti bolestem žaludku svým způsobem fungují i staletími prověřené recepty zakotvené i v některých náboženstvích. Chrání totiž před přejídáním a zažívacími problémy. Východní kultury například doporučují vždy konzumaci poživatin skupiny „jang“ před poživatinami skupin „jin“, ortodoxní židovské náboženství zase přímo zakazuje určité kombinace potravin v jídle (např. maso a mléko).

Orgánová neuróza a žaludeční vředy
Situace, kdy je se žaludkem i celým trávicím traktem vše na první pohled v pořádku a přesto nefunguje jak má, se označuje jako orgánová neuróza nebo dyspepsie. Nemocné trápí nechutenství, křečovité bolesti v žaludku a „pálení žáhy“. Častá je předčasná sytost, pocit tlaku v žaludku a nevolnost. Obtíže mohou vznikat v souvislosti se stresově náročnými situacemi a psychickou zátěží.
Trávicí šťávy vznikající v žaludku jsou velmi agresívní. Jen díky kyselině a enzymům si naše tělo dokáže poradit třeba se steakem a hranolky. Jejich působení však není cílené. Snaží se rozložit vše, s čím přijdou do kontaktu. Kromě potravy tedy působí i na stěny žaludku. Ty se proti jejich účinkům dokáží za normálních okolností bránit. Jsou pokryty hlenem a produkují látky neutralizující kyselé trávicí šťávy. V případě poruchy těchto ochranných mechanismů dochází ke kontaktu trávicích šťáv se stěnou žaludku. Helicobacter pyroliNarušuje se její povrch a mohou vznikat vředy. Na oslabení přirozené ochrany žaludku a vzniku vředů se významně podílí stres, životní styl, nevhodné stravování, bakterie (Helicobacter pylori), užívání některých protizánětlivých léků a kouření.
Nejčastějším projevem vředového onemocnění je bolest v žaludeční krajině. Vznik a charakter bolesti bývá závislý na příjmu potravy. Žaludeční vředy obvykle způsobují obtíže bezprostředně po jídle. Není to ale podmínkou. U některých nemocných bolest úplně chybí a jedinými příznaky jsou nevolnost a zvracení.

A co rakovina?
Nejobávanější příčinou bolestí žaludku je nádorové onemocnění. Novotvary žaludku paradoxně nemívají nijak nápadné projevy. Některé typy nezhoubných nádorů se neprojevují vůbec a jsou často až náhodným nálezem při vyšetření z jiných příčin. I u zhoubných nádorů je v počátečních stádiích bolest spíše výjimečná. Typická je naproti tomu lehce přehlédnutelná ztráta chuti k jídlu, nevolnost a úbytek hmotnosti.

Jak na žaludek
V případě bolestí žaludku se často jedná o dlouhodobé, pravidelně se opakující nebo dokonce trvalé obtíže. Většinu z nich však lze správně zvoleným přístupem pozitivně ovlivnit. Na počátku téměř všech nejčastějších poruch stojí „překyselení žaludku“. Tvorbu kyselých trávicích šťáv stimuluje vše, co pozřete. Na druhou stranu, většina poživatin dokáže zároveň svou přítomností kyselinu neutralizovat. Nápoje s vysokým obsahem kofeinu tuto schopnost nemají. Pokuste se je proto omezit. K výraznějšímu snížení kyselosti naopak přispívají mléčné potraviny (mléko, sýry, jogurty). Důležitá je pravidelnost stravování, v ideálním případě několik denních jídel po malých porcích.
Nezávažné žaludeční obtíže lze tlumit některými volně prodejnými přípravky. Nechte si poradit od svého lékaře nebo lékárníka. Zastánci přírodní léčby sahají po bylinkách. Doporučují hřebíček, lněné semínko nebo například světlík lékařský. Všechny nevysvětlitelné bolesti žaludku, které trvají několik dní, nebo dokonce týdnů bez tendence ke zlepšování, by měl vyšetřit lékař.

MUDr. Radovan Fiala, MeDitorial

Vademecum zdraví Léto 2006