MedVčelí med
Med byl už ve starověku považován za výborný léčivý prostředek. I dnes lze jeho konzumací snížit riziko výskytu mnohých onemocnění. Moderní výzkum ukázal, že med obsahuje více než 70 látek, nesmírně důležitých pro zdraví člověka. V medu je především obsaženo 30-35 % glukózy a 35-40 % fruktózy. Jsou to jednoduché cukry, které bez jakékoli přeměny přecházejí ze žaludku do tenkého střeva a odtud přímo do krevních vlásečnic a k srdci, které je prostřednictvím tepen rozděluje do svalové tkáně, kterou vyživují. Další důležitou skupinu tvoří minerální látky, které jsou nezbytné pro organismus. Mezi nejvýznamnější patří železo, měď, mangan, hořčík, zinek, křemík, vápník, síra, draslík, sodík a fosfor. Z organických kyselin je přítomna kyselina vinná, jablečná a citronová, způsobující kyselou reakci medu a dodávající mu osobitou chuť a vůni. Významná je i přítomnost enzymů invertázy, diastázy, katalázy, fosfatázy, oxidázy, peroxidázy a reduktázy. Tyto enzymy jsou velice citlivé na teplo a zahřátí medu nad 50 °C je ničí. Z vitaminů lze jmenovat B1, B2, B3, C, biotin a kyselinu pantotenovou. Z aminokyselin má velký význam fenylalanin, prolin, alanin a valin. Dále obsahuje řadu látek hormonální povahy, jako noradrenalin, acetylcholin, adrenalin a dopamin.
V přírodním léčitelství nachází med široké použití. Odpradávna se používal při zánětech horních cest dýchacích, onemocněních jater a žlučníku, při nespavosti, jako sedativum, v rekonvalescenci a vyčerpanosti organismu, přispívá k rozšíření srdečních věnčitých tepen, zpomaluje stárnutí, má antisklerotické účinky, aplikován na hnisavé rány pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a oživuje rány. I u medu však platí, že nic se nesmí přehánět a doporučená denní terapeutická dávka má být maximálně 3-4x denně 15-20 g medu. V poslední době se léčivé účinky medu zpochybňují, což se zdůvodňuje špatným stavem životního prostředí, ze kterého včely sbírají pyl a nektar. Dalším zdůvodněním je jeho snadno stravitelná energie jednoduchých cukrů a z toho vyplývající podpora obezity.
Včelí med je také starým osvědčeným prostředkem v kosmetice. Používá se k péči o vlasy a pleť, kde svým obsahem enzymů a organických kyselin působí konzervačně a antisepticky. Při přípravě medové kosmetiky je nutno dbát, aby teplota nepřekročila 35 °C a nenarušily se jeho účinné látky.

Včelí mateří kašička
O včelí mateří kašičce toho bylo napsáno již mnoho. Zpočátku kolovaly zvěsti o jejích přímo fantastických účincích a byla považována za všelék, dokonce za stále hledaný elixír života. Jejím podrobným výzkumem se zabývali především japonští vědci. Rozbor ukázal, že obsahuje 60,05 % vody, 12,34 % bílkovin, 5,46 % tuků, 12,49 % glycidů a zbytek tvoří ne zcela probádané látky. Patří mezi ně vitamin A, komplex vitaminů B, C, D, E, hormony, z prvků hlavně měď, vápník a železo. V podstatě jde o látku o vysoké biologické aktivitě, kterou neumíme uměle vyrobit. Za všelék ji ovšem považovat nelze, i když její využití má velmi široké spektrum.
Mateří kašička se osvědčila při astmatu, má antisklerotické účinky, užívá se jako prevence infarktu myokardu a léčí jej, zlepšuje stavy po mozkové mrtvici, napomáhá při léčbě žaludečních a duodenálních vředů, má příznivý účinek na psychiku člověka, léčí některé druhy mužské impotence, podporuje trávení, zlepšuje činnost jater a střev, působí příznivě u některých kožních ekzémů a lupenky, pomáhá při degenerativních onemocněních kloubů. Při migréně a trombózách, v klimakteriu atd. Neprokázalo se však její kancerostatické působení, a naopak bylo zjištěno, že růst nádorů podporuje, takže u těchto chorob je její podávání kontraindikováno.
Mateří kašička se získává z mateřích buněk. Je smetanově žluté barvy, nakyslé a štiplavé chuti a mdlé vůně. Nesnáší styk s kovy, kromě zlata a platiny. Å kodí jí nečistoty jakéhokoli druhu, světlo, teplo a okysličování. Lze ji konzumovat buď samotnou ráno na lačno v dávce 0,5 až 1,0 g přímo pod jazyk, kde ji necháme asi 3 minuty rozplynout a potom ji spolkneme. Po užití by se nemělo po dobu 30 minut nic jíst. Užívá se denně po dobu 20 dní, pak následuje 30 dní přestávka a potom ji opět podáváme po dobu 20 dní. Většinou se tato kúra opakuje 3-5x do roka. Mateří kašičku nutno skladovat v ledničce pod výparníkem.
Jiný způsob užití mateří kašičky je v kombinaci s medem. 10-20 g se vmíchá do 250 g polotuhého medu. Mateří kašička nachází velké uplatnění i v kosmetice. V prodeji je pleťové mléko s mateří kašičkou, pleťový krém k regeneraci pokožky, mýdlo s mateří kašičkou a řada dalších přípravků.

z knihy Zdraví máme na talíři vydané nakladatelstvím Granit

Vademecum zdraví Zima 2005