MedVčelí med
Med byl už ve starověku považován za výborný léčivý prostředek. I dnes lze jeho konzumací snížit riziko výskytu mnohých onemocnění. Moderní výzkum ukázal, že med obsahuje více než 70 látek, nesmírně důležitých pro zdraví člověka. V medu je především obsaženo 30-35 % glukózy a 35-40 % fruktózy. Jsou to jednoduché cukry, které bez jakékoli přeměny přecházejí ze žaludku do tenkého střeva a odtud přímo do krevních vlásečnic a k srdci, které je prostřednictvím tepen rozděluje do svalové tkáně, kterou vyživují. Další důležitou skupinu tvoří minerální látky, které jsou nezbytné pro organismus. Mezi nej­významnější patří železo, měď, mangan, hořčík, zinek, křemík, vápník, síra, draslík, sodík a fosfor. Z organických kyselin je přítomna kyselina vinná, jablečná a citronová, způsobující kyselou reakci medu a dodávající mu osobitou chuť a vůni. Významná je i přítomnost enzymů invertázy, diastázy, katalázy, fosfatázy, oxidázy, peroxidázy a reduktázy. Tyto enzymy jsou velice citlivé na teplo a zahřátí medu nad 50 °C je ničí. Z vitaminů lze jmenovat B1, B2, B3, C, biotin a kyselinu pantotenovou. Z aminokyselin má velký význam fenylalanin, prolin, alanin a valin. Dále obsahuje řadu látek hormonální povahy, jako noradrenalin, acetylcholin, adrenalin a dopamin.
V přírodním léčitelství nachází med široké použití. Odpradávna se používal při zánětech horních cest dýchacích, onemocněních jater a žlučníku, při nespavosti, jako sedativum, v rekonvalescenci a vyčerpanosti organismu, přispívá k rozšíření srdečních věnčitých tepen, zpomaluje stárnutí, má antisklerotické účinky, aplikován na hnisavé rány pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a oživuje rány. I u medu však platí, že nic se nesmí přehánět a doporučená denní terapeutická dávka má být maximálně 3-4x denně 15-20 g medu. V poslední době se léčivé účinky medu zpochybňují, což se zdůvodňuje špatným stavem životního prostředí, ze kterého včely sbírají pyl a nektar. Dalším zdůvodněním je jeho snadno stravitelná energie jednoduchých cukrů a z toho vyplývající podpora obezity.
Včelí med je také starým osvědčeným prostředkem v kosmetice. Používá se k péči o vlasy a pleť, kde svým obsahem enzymů a organických kyselin působí konzervačně a antisepticky. Při přípravě medové kosmetiky je nutno dbát, aby teplota nepřekročila 35 °C a nenarušily se jeho účinné látky.

Včelí mateří kašička
O včelí mateří kašičce toho bylo napsáno již mnoho. Zpočátku kolovaly zvěsti o jejích přímo fantastických účincích a byla považována za všelék, dokonce za stále hledaný elixír života. Jejím podrobným výzkumem se zabývali především japonští vědci. Rozbor ukázal, že obsahuje 60,05 % vody, 12,34 % bílkovin, 5,46 % tuků, 12,49 % glycidů a zbytek tvoří ne zcela probádané látky. Patří mezi ně vitamin A, komplex vitaminů B, C, D, E, hormony, z prvků hlavně měď, vápník a železo. V podstatě jde o látku o vysoké biologické aktivitě, kterou neumíme uměle vyrobit. Za všelék ji ovšem považovat nelze, i když její využití má velmi široké spektrum.
Mateří kašička se osvědčila při astmatu, má antisklerotické účinky, užívá se jako prevence infarktu myokardu a léčí jej, zlepšuje stavy po mozkové mrtvici, napomáhá při léčbě žaludečních a duodenálních vředů, má příznivý účinek na psychiku člověka, léčí některé druhy mužské impotence, podporuje trávení, zlepšuje činnost jater a střev, působí příznivě u některých kožních ekzémů a lupenky, pomáhá při degenerativních onemocněních kloubů. Při migréně a trombózách, v klimakteriu atd. Neprokázalo se však její kancerostatické působení, a naopak bylo zjištěno, že růst nádorů podporuje, takže u těchto chorob je její podávání kontraindikováno.
Mateří kašička se získává z mateřích buněk. Je smetanově žluté barvy, nakyslé a štiplavé chuti a mdlé vůně. Nesnáší styk s kovy, kromě zlata a platiny. Škodí jí nečistoty jakéhokoli druhu, světlo, teplo a okysličování. Lze ji konzumovat buď samotnou ráno na lačno v dávce 0,5 až 1,0 g přímo pod jazyk, kde ji necháme asi 3 minuty rozplynout a potom ji spolkneme. Po užití by se nemělo po dobu 30 minut nic jíst. Užívá se denně po dobu 20 dní, pak následuje 30 dní přestávka a potom ji opět podáváme po dobu 20 dní. Většinou se tato kúra opakuje 3-5x do roka. Mateří kašičku nutno skladovat v ledničce pod výparníkem.
Jiný způsob užití mateří kašičky je v kombinaci s medem. 10-20 g se vmíchá do 250 g polotuhého medu. Mateří kašička nachází velké uplatnění i v kosmetice. V prodeji je pleťové mléko s mateří kašičkou, pleťový krém k regeneraci pokožky, mýdlo s mateří kašičkou a řada dalších přípravků.

z knihy Zdraví máme na talíři vydané nakladatelstvím Granit

Vademecum zdraví Zima 2005