Jo-jo efektSkupina vědců z Kolumbijské univerzity v New Yorku, se domnívá, že objasnila příčinu tzv. jo-jo efektu. Ten spočívá v tom, že se tělo po zhubnutí snaží opět přibrat. Vědci se domnívají, že příčinou tohoto jevu, který se alespoň částečně dostavuje u 85 % lidí, kteří se předtím podrobili redukční dietě, je snížená hladina leptinu. Tento hormon, který reguluje chuť k jídlu, je produkován tukovou tkání. Podle vědců tělo po dietě produkuje více leptinu, a aby to bylo možné, vytváří se nová tuková tkáň. Ke svému závěru došli vědci na základě pokusů s hubenými i obézními dobrovolníky, jimž podávali injekce leptinu.
Ukázalo se, že většinu hormonálních a metabolických změn, které brání trvalému poklesu váhy, lze zvrátit obnovením hladiny leptinu na úroveň před zhubnutím. Pokud se množství hormonu v těle opět vrátí k původní hodnotě, je vytváření nové tukové tkáně zbytečné. Američtí vědci považují za reálné, že v budoucnu budou vyvinuty léky, které budou hladinu leptinu kontrolovat.
red

Vademecum zdraví Jaro 2006