VínoSkutečnost, že konzumace alkoholu v malých dávkách je tělu prospěšná, tušili lidé od nepaměti. Dnes však už vědci vědí, čím je blahodárný vliv malého množství alkoholu na lidské tělo způsoben, a tak zejména červená, ale i bílá vína v mírném množství svým pacientům doporučují. Červené víno totiž obsahuje látky (flavonoidy), které působí proti kornatění tepen a vzniku krevních sraženin. Tyto látky odbourávají také cholesterol, jehož vysoké množství je častou příčinou cévních a srdečních problémů. Podle francouzských vědců se dokonce mírným pitím vína snížilo u mužů, kteří prodělali jeden infarkt, riziko jeho opakování, a to o celou polovinu. Pozitivní účinky má však i bílé víno. To obsahuje enzym (kataláza), který chrání buňky před stárnutím a nebezpečnými změnami. Víno však také může sloužit jako prevence chřipky či nachlazení, a dokonce potlačuje vznik křečových žil. Přesto ale není byť i mírná konzumace vína vhodná pro každého. Lidé trpící nemocemi jater, ledvin či slinivky břišní by se ho měli vyvarovat. A jaké je to správné množství vína vhodného ke konzumaci? Muži si mohou dopřát dva až čtyři decilitry denně, ženy maximálně dva decilitry. Nejvhodnější dobou pro pití vína jsou pak večerní hodiny. red

Vademecum zdraví Jaro 2006