SeniorVýživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisejí se zdravotním stavem starých lidí. V tomto věku jsou časté poruchy chrupu, znemožňující konzumaci některých potravin, snížený pocit žízně a chuťových vjemů. Objevují se také poruchy funkce trávicí trubice a s tím spojená menší schopnost vstřebávat určité látky. Navíc klesá klidový metabolizmus a celková tělesná aktivita, klesá i množství přijímané stravy. Často pak dochází k tomu, že starým lidem chybí určité látky, které nemohou dostatečně vstřebat, nebo kterých prostě nejsou schopni sníst v potřebném množství. Proto jsou nároky na kvalitní a nutričně hodnotnou stravu v tomto věku obzvlášť vysoké.
Potřeba organizmu na některé nutrienty ve stáří stoupá. Senioři potřebují denně asi
1 gram kvalitních bílkovin na jeden kilogram váhy člověka (dospělí v aktivním věku asi 0,8 g). Vyšší příjem bílkovin zpomaluje odbourávání svalových a kosterních bílkovin, které se s věkem zvyšuje. Roste potřeba organizmu na příjem vápníku a navíc schopnost organizmu vstřebávat vápník z potravy s věkem klesá. Staří lidé by tak měli denně přijmout až 1,5 g vápníku. Mírně stoupá také potřeba organizmu na vitamíny skupiny B (vitamín B1, B2, B6, B12 a kyselina listová). Vzhledem k tomu, že ve stáří se snižuje schopnost syntetizovat vitamín D v kůži po oslunění a senioři se také méně vystavují slunci, mají často nedostatek tohoto vitamínu. Denně potřebují přijmout asi 10 µg vitamínu D. Potřebují také více vitamínu E, asi 12 mg denně. Zvyšuje se také potřeba některých minerálních látek, již zmiňovaného vápníku a zinku. Naopak klesá potřeba organizmu na vitamín A. Vzhledem ke snížené činnosti trávicí trubice je vhodný vyšší přívod vlákniny.

Ovoce, zeleniny a mléčné výrobkyDesatero správné výživy seniora
Příjemné prostředí, přítomnost ostatních spolustolovníků, lákavě upravené a chutné jídlo pomáhají seniorům upevnit stravovací návyky a posilují jejich pocit sounáležitosti.
- Konzumovaná strava má být pestrá a střídmá, kuchyňská úprava jídel má být šetrná, aby se zamezilo ztrátě vitamínů.
- Jíst alespoň pětkrát denně menší porce, nehladovět a nepřejídat se.
- Nezapomínat na svačiny, večerní jídlo nejpozději dvě hodiny před spaním.
- Strava má obsahovat minimum živočišných tuků a tučných potravin, kvalitní máslo (25 g denně) je zdrojem vitamínu A, rostlinné tuky (20 g denně) zdrojem vitamínu E a n-6 nenasycených mastných kyselin. Týdně je vhodné jíst dvakrát rybí maso (300 g), které je zdrojem n-3 nenasycených mastných kyselin, jodu a vitamínu D.
- Málo solit, omezit spotřebu cukru (sacharózy, sladkého pečiva, dortů apod.).
- Zvýšit příjem vlákniny, denně sníst alespoň pět porcí celozrnného chleba nebo pečiva, polévky zahušťovat ovesnými vločkami, dávat přednost celozrnným těstovinám, neloupané rýži, jíst syrovou zeleninu a ovoce.
- Ovoce (200 g denně) a zelenina (300 g denně) jsou hlavním zdrojem některých vitamínů, karotenoidů, minerálních látek a antioxidantů.
- Jíst dostatek kvalitních bílkovin, v jídelníčku by nemělo chybět maso (drůbeží, libové vepřové) a vejce (oboje asi třikrát týdně), mléko a mléčné výrobky (denně tři porce), luštěniny, včetně sóji.
- Nezapomínat na pravidelné a časté pití, s věkem se snižuje schopnost pociťovat žízeň. Denně vypít asi dva litry tekutin. Nezapomínat na polévky, vhodné jsou lehké zeleninové vývary.
- Stravu doplnit po konzultaci s lékařem o potravní doplňky, určené pro seniory. Nejčastěji se jedná o vyrovnání nedostatku vápníku a některých vitamínů. Naopak problematické jsou preparáty obsahující více vitamínu A, D a železa.

zdroj: www.ordinace.cz

Vademecum zdraví Léto 2008