KávaŽaludek obsahuje poměrně agresivní kyseliny, díky kterým tráví potravu uvnitř. Chrání jej alkalický hlen, aby nezačal trávit i svou vlastní tkáň. Alkalický hlen tedy neutralizuje žaludeční kyselinu. Co se ale přihodí, když kyselost v žaludku přesáhne optimální mez?

Jak vzniká
Překyselení žaludku je jedno z nejčastějších onemocnění tohoto orgánu. Vzniká zpravidla jako následek špatného stravování a dietních chyb. Potížemi s trávicím traktem trpělo někdy ve svém životě 80 % dospělého obyvatelstva. Žaludek se může překyselit kvůli požívání agresivních potravin a tekutin. Často jde o alkohol, hlavně o víno obsahující kyselé látky, dále o džusy nebo citrusové plody. Agresivně může působit na žaludek i silná káva, smažené jídlo nebo nikotin apod.

Pomoc
Překyselení žaludku můžeme léčit mnoha medikamenty běžně dostupnými v lékárnách. První pomoc mohou poskytnout i potraviny či tekutiny na alkalické bázi jako je mléko nebo slabý černý či heřmánkový čaj apod. Nutností je dodržování správných stravovacích návyků a vyvarování se kyselých a agresivních potravin. Dalším důležitým faktorem je omezení stresových situací a nepohodlného, chvatného stravování, protože i ty mají velký vliv na zdraví našeho žaludku.

red

Vademecum zdraví Jaro/Léto 2010